Koristimo kolačiće kako bismo vam mogli prikazati web stranicu, razumjeti kako je koristite te pružiti vam najbolje korisničko iskustvo.  Više o kolačićima
Privatna praksa fizikalne terapije | Slavica Ravnjak +385 (0)98 511 549  | 

Osteopatija

OSTEOPATIJA – znanstvena disciplina koja se u Hrvatskoj primjenjuje kroz edukaciju i praksu od 2001. godine. Koristi se kao komplementarni pristup ostalim metodama manualnog rada u fizioterapiji, ali i kao zasebna cjelina. Temeljni cilj u primjeni osteopatije je tretiranje osobe u cjelini i djelovanje na prirodne mehanizme zdravlja u čovjeku.

Osteopatija potječe iz 19. stoljeća i definira se kao koncept znanosti, umjetnosti i filozofije. Naziv je nastao od grčkih riječi osteon – kost i pathos – bolest, patnja. Utemeljio ju je dr. Andrew Taylor Still 1874. postavljajući temeljne principe i načela osteopatije. Obuhvaća postupke kojima se dijagnosticiraju uzroci disfunkcija tjelesnih struktura te manualno tretiranje koje potiče zdravo funkcioniranje, ispravljajući mehaničku neravnotežu unutar i među tjelesnim strukturama. Postupci u osteopatiji provode se manualno tj. palpacijski, oslobađajući tenziju u miofascijalnim strukturama, osteoartikularnim strukturama, visceralnim te kraniosakralnim strukturama. Nadalje, djeluje se na poboljšanje cirkulacije koja utječe na poboljšanje pokretljivosti tkiva. Posljedica navedenih postupaka je aktiviranje prirodnih mehanizama zdravlja u tijelu kojima je cilj održavati tijelo u homeostazi.

Postupcima u osteopatiji ne tretira se bolest niti samo simptomi, već se promatra osoba u cjelini. Osnovno sredstvorada u osteopatiji su ruke koje, modeliranjem, nastoje dovesti strukture u prirodnu recipročnu tenziju koja je često narušena. Osteopatski tretman se primjenjuje kod funkcionalnih poremećaja prvenstveno mišićnokoštanog sustava, organa te živčanog sustava.

U osteopatskoj terapiji primjenjuju se:

  • Opće: senzorijalne, funkcionalne, miofascijalne, osteoartikularne (strukturalne) tehnike
  • Specijalne: kraniosakralne, visceralne tehnike, tehnike za periferne živce, tehnike integracije

Top